1988 yılından 1995 yılına kadar “Buhara Çini” olarak,1995 ten günümüze ise meslektaşlarımızın ve sanat severlerinde yakıştırması ve kendi beğenimiz doğrultusunda “Efsane Çini” olarak Çini-Seramik sektöründe hizmet vermekteyiz.. Kuruluşumuzdan günümüze sadece,çini yada seramik altyapı(birinci ham pişirimi yapılmış bisküvi form) üretmekteyiz.. Dekor ve sırlama yapmamakta daha doğrusu altyapı yoğunluğu nedeniyle yapamamaktayız.. Aynı zamanda 2003 yılından günümüze Taşçini form,karo ve takı eşyalarınıda ham-bisküvi olarak üretmekteyiz.. Dönem dönem İsmail Yiğit,Sıtkı Olçar,Saim Kolhan,Mehmet Koçer gibi birçok üstün dekor usatasının altyapısını(formlarını) üretmekteyiz.. Şuan itibari ile Kütahya çiniçilerinin %80 inin altyapı(form-bisküvi ürün) ihtiyacını karşılamaktayız.. Kütahya ve Türkiye’nin çeşitli illerinde birçok firma,üiversite,özel okullar,hobi merkezleri ve halk eğitim merkezleri ile çalışmaktayız..Tarihi ve geleneksel formların birebir röprödüksiyonunun yanı sıra göndereceğiniz bir fotoğraf,çizim,örnek numune ile istediğiniz ürünün birebir röprodüksiyonunu yapabilmekteyiz.. Ağırlıklı olarak çamur torna şekillendirme ile üretim yapmaktayız.. %100 el işçiliği ile çalışan kalıplama şablon vs. hiçbir şekilde kullanmayan bir atölyeyiz..
Burak Yıldırım-10/10/2010
EFSANE MEHMET YILDIRIM
1968 Kütahya Doğumlu. 3 çocuk babası. 1980 yılında çark torna sanatına Kamil Serçebay usta ile başladı. Ahilik kültüründe eğitimine devam etti. Şimdiye kadar 19 profesyonel usta yetiştirdi. 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı seramik sanatları olarak belge aldı. (Arşiv No T.500.0053 no ile 2005 yılında Seramik sanatkarı olarak 1.sini ve YB2007.0128 ile ÇİNİCİLİK dalında Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezine 2. tescili yapıldı.) 2005-2009 yılları arası Çiniciler Fotoğrafçılar ve El Sanatları Oda Başkanlığı yaptı. 2006 yılında Kütahyada sevgi yolu girişinde çark yapan usta olarak heykeli yapıldı. 2014 yıllnda emekli oldu. Halen çark torna çini sanatını dünyanın dört bir köşesinde tanıtmaya ve ahilik kültüründe usta yetiştirmeye devam etmektedir. (Efsane Mehmet) lakabı ile anılmaktadır.
Çini ve seramik alanında birçok belgeseli ve TV çekimi bulunmaktadır. Çini ve seramik tanıtımı ve çark torna ustalığı gösterileri için Hindistan- Macaristan- Fransa (Paris) – Umman- Almanya (Stustgat, Nurnberg, Famek) – Avustralya- Belçika –Lüksemburg- Güney Afrika- Suriye (Şam) gittiği ülkeler arasındadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı El Sanatları Sanatkarlarının kurduğu Anelsander (Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği) 2. Başkanı ve kurucu üyesidir. Ayrıca Kütahya Çini Sanatçıları Derneği Üyesidir. Her yıl sayısız Ulusal ve Uluslararası Festivallerde, Geleneksel El Sanatları Atölye etkinliklerine katılarak Kütahya’yı ve çini sanatını tanıtmaya gayret etmektedir.
2016 yılında Harran Kaymakamlığı’nın Sosyal Projesi kapsamında Çini Kursunda ilk defa 300-400 yıllık Harran toprağını yoğurarak, toprağı işleyip o bölgede seramik üretimine uygun hale getirmiş ve bu konuda orada bu sanatı öğrenmeye çalışan sanatkarlara örnek olarak önemli bir çalışma elde etmiştir.
2017 yılında İran’da düzenlenen The 3rd Tabriz International Festival for Creativity in İslamic Arts and Craft.(İslam Sanatları, Zanaatları ve Yaratıclık Festivali ve Kongresi) 4-12 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşen 33 İslam Ülkesi Dünya Sanatlarının katıldığı sergi ve yarışmada Türkiye’mizin, Kütahya’mızı temsil ederek tam not ile dünya birinciliği ödülüne layık görüldü.